Abrocitinib učinkovit u liječenju pruritičkih dermatoza


Abrocitinib učinkovit u liječenju pruritičkih dermatoza

Za pacijente koji imaju prurigo nodularis ili kronični pruritus nepoznatog porijekla, lijek abrocitinib, inhibitor Janus kinaze 1, u dozi od 200 mg jednom dnevno, pruža obećavajuće rezultate u liječenju, uz dobar sigurnosni profil, ukazuje nova studija. 

Inače, prurigo nodularis i kronični pruritus nepoznatog podrijetla kronične su pruritične bolesti koje dramatično narušavaju kvalitetu života, a terapijske mogućnosti za njih su ograničene.

Kronični pruritus čest je simptom koji značajno smanjuje kvalitetu života povezanu sa zdravljem. Među kroničnim pruritičkim dermatozama, postignut je veliki napredak u razumijevanju patogeneze visoko prevalentnih stanja kao što je atopijski dermatitis. Međutim, postoji nekoliko rijetkih kroničnih pruritičnih dermatoza sa slabo razumljivom patofiziologijom i ograničenom dostupnošću terapije. Glavni među tim stanjima je prurigo nodularis, koji je karakteriziran intenzivnim svrbežom i hiperkeratotičnim nodulima na ekstremitetima i trupu. Prurigo nodularis nerazmjerno pogađa crne i ženske pacijente i povezan je s više sustavnih komorbiditeta. Kronični pruritus nepoznatog podrijetla, još jedna nedovoljno istražena kronična pruritična dermatoza, najčešća je među starijim odraslim osobama.

Izvor:
JAMA Dermatology