Antihistaminici prve generacije mogu povećati rizik od napadaja kod male djece


Antihistaminici prve generacije mogu povećati rizik od napadaja kod male djece

Antihistaminici prve generacije, koji su se u početku koristili kao sredstva za smirenje i antipsihotici, sada se koriste za liječenje simptoma prehlade i smanjenje osjećaja svrbeža kod mladih.

Ovi lijekovi mogu proći kroz krvno-moždanu barijeru. Njihova se uporaba smanjila zbog slabe selektivnosti i sposobnosti utjecaja na aktivnost moždanih valova, osobito kod djece mlađe od dvije godine.

Prema novom istraživanju, antihistaminici prve generacije mogu uzrokovati simptomatske napadaje kod odraslih, a istodobno utječu na elektroencefalografsku aktivnost i prag napadaja. Antihistaminici prve generacije povećavaju osjetljivost na napadaje kod štakora, a genetski manipulirani životinjski modeli podržavaju povezanost s epileptičkim napadajima.

Klinički, antihistaminici su prevladavajući uzrok akutnih simptomatskih napadaja, s promijenjenim obrascima napadaja prijavljenim u djece s febrilnim napadajima koja su uzimala antihistaminike.

Studija je otkrila da antihistaminici prve generacije povećavaju rizik od napadaja kod djece za 22%, osobito one u dobi od šest mjeseci do dvije godine.

Rezultati naglašavaju važnost oprezne i razborite uporabe antihistaminika prve generacije među malom djecom. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdio odnos između primjene antihistaminika i rizika od napadaja.

Izvor:
JAMA Netw Open