Čokoladno mlijeko, mliječni proizvodi i masna hrana povezani s rizikom od razvoja akni


Čokoladno mlijeko, mliječni proizvodi i masna hrana povezani s rizikom od razvoja akni

Istraživanje provedeno u Francuskoj na više od 24.000 odraslih osoba pokazalo je da masne i zaslađene namirnice posebno čokoladno mlijeko, zaslađeni napitci i mliječni proizvodi, povećavaju rizik od razvoja akni.

Ovi rezultati idu u prilog hipotezi da je zapadnjačka prehrana (bogata namirnicama životinjskog porijekla te masnom i slatkom hranom) povezana s prisutnošću akni u odrasloj dobi.

Također, smatra se da ova studija dodatno potvrđuje da je pravilna prehrana važan dio liječenja akni.

Prehrana s visokim udjelom šećera može uzrokovati porast razine inzulina, a to utječe na druge hormone, što dovodi do razvoja akni, ističu stručnjaci.

Jednako tako, hormoni koje dobivaju krave također mogu utjecati na razvoj akni.

Izvor:
JAMA Dermatology