Čokoladno mlijeko, mliječni proizvodi i masna hrana povezani s rizikom od razvoja akni
12.06.2020. 14:54
12.06.2020. 13:37
| JAMA Dermatology | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Istraživanje provedeno u Francuskoj na više od 24.000 odraslih osoba pokazalo je da masne i zaslađene namirnice posebno čokoladno mlijeko, zaslađeni napitci i mliječni proizvodi, povećavaju rizik od razvoja akni.
Ovi rezultati idu u prilog hipotezi da je zapadnjačka prehrana (bogata namirnicama životinjskog porijekla te masnom i slatkom hranom) povezana s prisutnošću akni u odrasloj dobi.
Također, smatra se da ova studija dodatno potvrđuje da je pravilna prehrana važan dio liječenja akni.
Prehrana s visokim udjelom šećera može uzrokovati porast razine inzulina, a to utječe na druge hormone, što dovodi do razvoja akni, ističu stručnjaci.
Jednako tako, hormoni koje dobivaju krave također mogu utjecati na razvoj akni.
Izvor:
JAMA Dermatology