COVID-19 povećava rizik od srčanog i moždanog udara


COVID-19 povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Nova studija otkrila je dugoročni kardiovaskularni zdravstveni rizik povezan s COVID-19, osobito među osobama s težim slučajevima COVID-19 koji su zahtijevali hospitalizaciju. Ovaj povećani rizik od srčanog udara (infarkt miokarda) i moždanog udara nastavio se tri godine nakon oboljevanja od COVID-19.

Zanimljivo je da je u nekim slučajevima povećani rizik bio gotovo jednako visok kao i postojanje poznatog kardiovaskularnog čimbenika rizika poput dijabetesa tipa 2 ili bolesti perifernih arterija.

Prethodna istraživanja su pokazala da COVID-19 povećava rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih komplikacija u prvom mjesecu nakon infekcije. Ova studija ispitala je koliko je trajao povećani rizik i je li se smanjio nakon oporavka od infekcije COVID-19.

Tijekom gotovo trogodišnjeg razdoblja praćenja, rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti bio je više od dva puta veći među odraslim osobama koje su imale COVID-19, i gotovo četiri puta veći među odraslim osobama hospitaliziranim zbog COVID-19, u usporedbi sa osobama bez povijesti COVID-19.

Rezultati ove studije naglašavaju dugoročne kardiovaskularne učinke infekcije COVID-19. S obzirom na povećan rizik od srčanog udara, moždanog udara i smrti, postavlja se pitanje treba li teški oblik COVID-19 smatrati još jednim čimbenikom rizika za kardiovaskularne bolesti.

Izvor:
Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology