Crijevna mikrobiota može imati ključnu ulogu u liječenju dijabetesa tipa 2


Crijevna mikrobiota može imati ključnu ulogu u liječenju dijabetesa tipa 2

U bolesnika s dijabetesom tipa 2, sastav crijevne mikrobiote često se pomiče prema povećanom broju fakultativno anaerobnih bakterija, smanjenoj raznolikosti i manjem broju korisnih obveznih anaeroba, što je stanje poznato kao disbioza. Ova disbioza nije ujednačena kod svih pacijenata, već značajno varira zbog čimbenika kao što su prehrana, lijekovi i imunološko zdravlje, koji mogu na različite načine pridonijeti napredovanju bolesti.

Održavanje crijevne homeostaze - karakterizirane zdravom mikrobnom zajednicom, jakom crijevnom barijerom i odgovarajućim imunološkim odgovorom - ključno je za prevenciju metaboličkih bolesti.

Probavni mikrobi proizvode ključne metabolite poput kratkolančanih masnih kiselina (SCFA) i žučnih kiselina koje su vitalne za zdravlje domaćina, a poremećaj u njihovoj proizvodnji povezan je s dijabetesom. Stoga, rješavanje disbioze i promicanje homeostaze crijeva uključuje više od mijenjanja mikrobnog sastava; zahtijeva holistički pristup koji uzima u obzir prehranu, stil života i imunološki status pacijenta.

Također, valja istaknuti, da crijevna mikrobiota ne samo da reagira na antidijabetičke lijekove, već također može predvidjeti učinkovitost i nuspojave lijeka. Na primjer, metformin mijenja mikrobni sastav crijeva, obogaćujući korisne SCFA, no također pridonosi i nuspojavama. Ovaj dvostruki učinak metformina posredovan je njegovim utjecajem na specifične mikrobne populacije, kao što je obogaćivanje korisnih bakterija poput Akkermansia muciniphila, što može pomoći u poboljšanju tolerancije glukoze, uz povećanje potencijalno štetnih vrsta Escherichia koje bi mogle pridonijeti gastrointestinalnoj nelagodi.

Drugi lijekovi poput anhibitora natrij-glukoza kotransportera 2 također stupaju u interakciju s mikrobiotom, što utječe na njihove terapijski ishod.

Stoga znanstvenici sugeriraju da bi crijevnu mikrobiotu trebalo uzeti u obzir pri razvoju personaliziranih antidijabetičkih tretmana koji optimiziraju odgovor na lijekove i minimiziraju nuspojave.

Izvor:
Cell Host & Microbe