Crijevne bakterije utječu na modifikacije moždanih proteina putem glikozilacije

Naša su crijeva dom trilijunima bakterija, a istraživanja u posljednjih nekoliko desetljeća utvrdila su koliko su crijevne bakterije bitne za našu fiziologiju, u zdravlju i bolesti. Nova studija pokazuje da crijevne bakterije mogu izazvati duboke molekularne promjene u jednom od naših najvažnijih organa, mozgu.
Ovo je prva studija koja pokazuje da bakterije koje žive u crijevima mogu utjecati na to kako se proteini u mozgu modificiraju ugljikohidratima – proces koji se naziva glikozilacija.
Proteini su radna snaga naših stanica i njihove glavne građevne jedinice. S druge strane, šećeri ili ugljikohidrati su među glavnim izvorima energije u tijelu. Međutim, stanica također koristi šećere za kemijsku modifikaciju proteina, mijenjajući njihove funkcije. Taj proces se zove glikozilacija.
Glikozilacija može utjecati na to kako se stanice pričvršćuju jedna za drugu (adhezija), kako se kreću (motilitet), pa čak i kako međusobno komuniciraju. Glikozilacija je uključena u patogenezu nekoliko bolesti, uključujući rak i neuronske poremećaje.
Inače, poznato je da crijevni mikrobiom može utjecati na neuralne funkcije, no molekularni detalji su uglavnom nepoznati.