Crna riža bogata antioksidansima
Poznato je da borovnice i kupine sadrže visoku razinu antioksidansa, koji pomažu tijelu da se nosi s potencijalno opasnom staničnom oksidacijom, no prema mišljenju znanstvenika jeftin izvor antioksidansa je i crna riža
Naime jedna žlica mekinja crne riže sadrži više antioksidansa antocianina nego jedna žlica borovnica, uz manje šećera, a više vlakana i antioksidansa vitamina E.
Isto tako mekinje crne riže mogle bi se koristiti za poboljšanje zdravlja te imati prednost u odnosu na žitarice u svakodnevnoj prehrani.
Iako se smeđa riža najčešće koristi diljem svijeta, znanstvenici ukazuju da su mekinje crne riže zdravije od smeđe riže u pogledu antioksidansa.
Crna riža je posebna vrsta riže crne boje koja se u Kini uzgaja već stoljećima. Naziv joj je i "zabranjena riža" jer se u Kini sve do 19. stoljeća konzumirala samo na dvoru cara i kineskog plemstva gdje se koristila i kao afrodizijak.
Inače crna riža ima specifičan okus, pomalo dimljeni, iznimno aromatičan.
Izvor:
American Chemical Society