Dijabetes može uzrokovati parodontnu bolest


Dijabetes može uzrokovati parodontnu bolest

Osobe s dijabetesom sklonije su bolestima desni, zbog štete koju kronična bolest čini malim krvnim žilama, upozorava nova studija. Dijabetičari koji boluju od drugih bolesti uzrokovanih oštećenjem malih krvnih žila, dijabetičke retinopatije i neuropatije, također su izloženi većem riziku od bolesti desni.

Dijabetičari su imali 21% veću vjerojatnost da će imati umjerenu ili tešku bolest desni ako su imali dijabetičku retinopatiju, bolest koja uzrokuje oštećenje mrežnice i može dovesti do sljepoće. Također su imali 36% veću vjerojatnost da će imati ozbiljne bolesti desni ako su imali dijabetičku neuropatiju, bolest koja utječe na živce.

Ljudi s dijabetičkom retinopatijom i neuropatijom imali su 51% veći rizik od umjerene ili teške bolesti desni, pokazali su rezultati.

Ako se ne liječi, bolest desni može uništiti tkiva koja drže zube na mjestu, što u konačnici rezultira gubitkom zuba.

Kada je dijabetes loše kontroliran, visoke razine šećera u krvi mogu dovesti do upale koja s vremenom može zahvatiti oči, što dovodi do retinopatije, ili živce u stopalima, uzrokujući neuropatiju, ili desni, pridonoseći razvoju teškog parodontitisa.

Jednako tako, visoke razine kolesterola dodatno povećavaju rizik od ozbiljnih bolesti desni.

Izvor:
European Association for the Study of Diabetes