Dijabetes povećava rizik od neuspjeha operacije lumbalne spinalne fuzije


Dijabetes povećava rizik od neuspjeha operacije lumbalne spinalne fuzije

Dijabetes može povećati vjerojatnost neuspjeha operacije lumbalne spinalne fuzije, ukazuju rezultati nove studije. Naime, osobe s dijabetesom imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost da im kralješci ne uspiju pravilno zacijeliti i spojiti se zajedno.

Dijabetičari također imaju dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti dodatnu degeneraciju na mjestima duž kralježnice pored mjesta fuzije kralježnice, što je komplikacija koja obično zahtijeva opsežnu dodatnu operaciju. Čini se da dijabetes utječe na rast i zacjeljivanje kostiju nakon spajanja kralježnice.

Kod spomenutog zahvat kirurzi koriste vijke, šipke i koštane presatke kako bi spojili dva ili više kralješaka. Kako područje zacjeljuje, kosti bi se trebale čvrsto spojiti, ograničavajući kretanje i ublažavajući bolove u leđima. Nažalost, čini se da dijabetes koči taj proces ozdravljenja.

Uzorci kostiju dijabetičara imali su puno slabije razvijenu strukturu, što znači da čak i ako dođe do stvaranja nove kosti, kvaliteta te nove kosti bit će mnogo lošija.

Izvor:
JBMR Plus