Dodavanje soli hrani može povećati rizik od prijevremene smrti


Dodavanje soli hrani može povećati rizik od prijevremene smrti

Veća učestalost dodavanja soli hrani povezana je s povećanim rizikom od preuranjene smrtnosti od svih uzroka, ukazuju rezultati britanske studije koja je obrađivala podatke 501.379 osoba.

Povezanost između učestalosti dodavanja soli hrani i sveukupne preuranjene smrtnosti značajno je promijenjena unosom voća i povrća; ova je povezanost bila izraženija kod onih s malim naspram visokih unosa voća i povrća. Kod muškaraca, stalno dodavanje soli hrani povezano je s 2,28 godina kraćim životnim vijekom u dobi od 50 godina u usporedbi sa skupinom koja nikada/rijetko dodaje sol.

Nedodavanje dodatne soli hrani vjerojatno neće biti štetno i moglo bi doprinijeti strategijama za snižavanje razine krvnog tlaka, ističu stručnjaci

Izvor:
European Heart Journal