Flavonoidi mogu pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2


Flavonoidi mogu pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 kronični je metabolički poremećaj s brzo rastućom globalnom prevalencijom. Prvenstveno je karakterizirana inzulinskom rezistencijom, disfunkcijom β-stanica i poremećenom homeostazom glukoze. Novo istraživanje pokazuje da flavonoidi, raznolika skupina polifenola biljnog podrijetla, mogu ponuditi terapijski potencijal u liječenju dijabetesa tipa 2. 

Flavonoidi imaju antidijabetičke učinke kroz više mehanizama, uključujući poboljšanje osjetljivosti na inzulin, poboljšanje funkcije β-stanica, moduliranje crijevne mikrobiote, inhibiciju glukoneogeneze i regulaciju enteroendokrinih hormona. 

Flavonoidi su kategorizirani u nekoliko podrazreda na temelju njihove kemijske strukture, uključujući flavonole, flavanone, flavone, flavan-3-ole, izoflavone i antocijane. Ovih spojeva ima u izobilju u voću, povrću, čaju i ljekovitom bilju.

Studije pokazuju da se specifični flavonoidi, kao što su kvercetin, antocijanini i epigalokatehin galat (EGCG), učinkovito apsorbiraju i imaju korisne metaboličke učinke.

Smatra se, da je terapeutska primjena flavonoida u liječenju dijabetesa tipa 2 obećavajuća, no ostaju izazovi u vezi s njihovom bioraspoloživošću, optimizacijom doziranja i dugoročnom učinkovitošću. Buduća bi se istraživanja trebala usredotočiti na klinička ispitivanja koja procjenjuju učinkovitost specifičnih flavonoida u liječenju dijabetesa tipa 2. Osim toga, razvoj novih formulacija na bazi flavonoida, uključujući nanočestice i inkapsulirane dodatke, može poboljšati njihovu stabilnost i apsorpciju. Istraživanje sinergističkih učinaka flavonoida s postojećim antidijabetičkim lijekovima moglo bi dodatno proširiti njihovu kliničku korisnost.

Izvor:
Exploratory Research and Hypothesis in Medicine