Gripa povećava rizik od srčanog udara


Gripa povećava rizik od srčanog udara

Povezanost između oboljevanja od gripe i porasta kratkoročnog rizika od akutnog srčanog udara ili infarkta miokarda (MI) ponovno je potvrđena u novoj studiji, koja je pokazala da je rizik posebno povećan kod osoba bez prethodne dijagnoze koronarne arterijske bolesti.

Rezultati ove nove studije potvrđuju prethodna otkrića o povećanom riziku od srčanog udara tijekom ili neposredno nakon akutne teške infekcije gripe i pokreću ideju davanja profilaktičke antikoagulacije tim pacijentima.

Također, smatra se da ova studija naglašava važnost cijepljenja protiv gripe, posebno za osobe koje nemaju povijest kardiovaskularnih bolesti.

Inače, mislilo se da bi pacijenti s postojećom kardiovaskularnom bolešću bili izloženiji riziku od srčanog udara uslijed gripe, no pokazalo se upravo suprotno. Gripa može uzrokovati stanje hiperkoagulacije, sustavnu upalu i vaskularne promjene koje mogu izazvati srčani udar, čak i kod pacijenata za koje se prije nije smatralo da su u opasnosti. Bolesnici koji već imaju kardiovaskularne bolesti mogu biti donekle zaštićeni lijekovima za kardiovaskularne bolesti koje uzimaju.

Smatra se, da bi ovi rezultati mogli opravdati korištenje kratkotrajne antikoagulacijske terapije kod pacijenata s teškom gripom kako bi se pokrilo razdoblje visokog rizika.

Izvor:
NEJM Evidence