Je li češnjak moćno oružje protiv ateroskleroze?


Je li češnjak moćno oružje protiv ateroskleroze?

U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su identificirali i analizirali aktivne komponente češnjaka i njihove učinke kod ateroskleroze. Otkrili su da češnjak smanjuje ekspresiju gena povezanih s feroptozom, što ukazuje na njegovu potencijalnu primjenu u liječenju ateroskleroze reguliranjem feroptoze i smanjenjem peroksidacije lipida.

Ateroskleroza je vodeći uzrok kardiovaskularnih bolesti poput ishemijske bolesti srca i moždanog udara. Bolest proizlazi iz poremećaja metabolizma lipida, što dovodi do stvaranja plaka i potencijalne okluzije arterije zbog rupture plaka. Novi dokazi bacaju svjetlo na ulogu feroptoze, oblika regulirane stanične smrti povezane s peroksidacijom lipida, u aterosklerozi i drugim kardiovaskularnim bolestima. Iako postoje lijekovi za snižavanje lipida, oni nose rizike poput oštećenja jetre i bubrega, što naglašava potrebu za sigurnijim tretmanima.

Češnjak, naširoko korišteni biljni dodatak, poznat je po svojim kardiovaskularnim dobrobitima, osobito u smanjenju oksidativnog stresa i upale, koji su kritični kod ateroskleroze. Njegove aktivne komponente, poput alicina, mogu inhibirati peroksidaciju lipida i feroptozu.

Prema mišljenju znanstvenika, ova studija naglašava potencijal češnjaka i njegovih aktivnih spojeva, kao što su sobrol A, alicin, (+)-L-aliin i benzaldoksim, u liječenju ateroskleroze ciljanjem na mehanizme povezane s feroptozom. Specifični ciljevi gena identificirani u studiji pružaju osnovu za dizajniranje ciljanih terapija koje bi mogle poboljšati rezultate liječenja u budućnosti. Rezultati zahtijevaju daljnje istraživanje terapija temeljenih na češnjaku, što bi potencijalno moglo dovesti do učinkovitijih, prirodnih mogućnosti liječenja kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:
Frontiers in Pharmacology