Kako krumpir može poboljšati kardiometaboličko zdravlje kod osoba s dijabetesom tipa 2


Kako krumpir može poboljšati kardiometaboličko zdravlje kod osoba s dijabetesom tipa 2

Novo istraživanje pokazalo je, da je umjereno smanjenje razine glukoze u krvi natašte bilo prisutno kod sudionika istraživanja koji su jeli krumpir. Sudionici studije također su pokazali poboljšanja u sastavu tijela, opsegu struka i smanjenju otkucaja srca u mirovanju.

Prema mišljenju stručnjaka, rezultati ove studije dokazuju da se bijeli krumpir može zdravo uključiti u prehranu osoba s dijabetesom tipa 2 kada se zamijeni drugom hranom s visokim glikemijskim opterećenjem, poput bijele riže dugog zrna.

Također, valja istaknuti, da nije bilo štetnih učinaka na izmjerene zdravstvene ishode, a pokazane su neke kardiometaboličke zdravstvene dobrobiti, koje su u skladu s onim što se očekivalo. Stoga dijabetičari ne bi trebali bježati od krumpira.

Krumpir je najbogatiji izvor prehrambenog kalija u zapadnjačkoj prehrani, a pokazalo se da prehrana bogata kalijem sprječava visoki krvni tlak i razvoj dijabetesa tipa 2. Osim toga, ljuske krumpira sadrže određenu vrstu vlakana koja se nazivaju "otporni škrob", za koje se pokazalo da poboljšavaju kontrolu glukoze, profile lipida i osjećaj sitosti. Zbog ovih dodatnih zdravstvenih prednosti, stručnjaci preporučuju jesti krumpire s ljuskom.

Valja spomenuti, da krumpir ima višu razinu kalija od banane.

Izvor:
University of Nevada