Kako se borit protiv infekcija Campylobacterom


Kako se borit protiv infekcija Campylobacterom

Bakterijske infekcije koje rezultiraju enteritisom, ponekad ekstraintestinalnim infekcijama kao što je sepsa, i dalje predstavljaju globalni zdravstveni problem. Vodeći uzrok smrtnosti od proljeva i izvancrijevnih zaraznih infekcija kod djece mlađe od 5 godina i starijih osoba je infekcija bakterijom Campylobacter jejuni, protiv koje ne postoji učinkovito cjepivo ili lijek.

No, znanstvenici s Osaka Metropolitan University nedavno su otkrili što bi mogao biti važan korak prema prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju infekcija uzrokovanih bakterijom Campylobacter jejuni. Naime, razvili su protutijelo koje može identificirati Campylobacter jejuni i spriječiti rast bakterije.

Ovo monoklonsko protutijelo reagira na multiproteinski kompleks poznat kao QcrC, čija je ekspresija ključna za patogenost Campylobacter jejuni. Molekula QcrC pronađena je u više sojeva C. jejuni, što daje visoku pouzdanost korištenju antitijela u identifikaciji vrste. Ova molekula je također uključena u proizvodnju energije za C. jejuni, a protutijelo djeluje tako da suzbija tu funkciju, usporava rast bakterije i smanjuje patogenost.

Smatra se, da ovo otkriće može dovesti do razvoja preventivnih pristupa kako infekcije Campylobacter jejuni ne bi postale teže, te jednostavnijeg načina otkrivanja Campylobacter jejuni.

Izvor:
Frontiers in Microbiology