Kako stres utječe na stanice gušterače i rizik od dijabetesa


Kako stres utječe na stanice gušterače i rizik od dijabetesa

Određeni uzroci stresa, poput upale i visoke razine šećera u krvi, pridonose razvoju dijabetesa tipa 2 preplavljujući stanice gušterače. Naime, nova studija je pokazala da su promjene sekvenci DNK za koje se zna da povećavaju rizik od dijabetesa povezane s time koliko dobro stanice gušterače mogu podnijeti dvije različite vrste molekularnog stresa.

Kod ljudi s ovim promjenama DNK, stanice gušterače koje proizvode inzulin mogu prije otkazati ili umrijeti kada su izložene stresu i upali. Inače, studija ukazuje na desetke gena koji povezuju stanični stres i rizik od dijabetesa.

Kada se žive stanice suoče s izazovima, uključujući oštećenje, upalu ili promjene hranjivih tvari, one aktiviraju zaštitne reakcije kako bi se pokušale nositi sa stresom i preokrenuti ga. No s vremenom, trajni stres može nadvladati stanice, uzrokujući njihovo usporavanje ili odumiranje.

U beta stanicama otočića gušterače, dvije vrste stresa stanica su prethodno bile uključene u razvoj dijabetesa tipa 2.

Stres endoplazmatskog retikuluma (ER) događa se kada stanice postanu preplavljene velikom potražnjom za proizvodnjom proteina poput inzulina koji pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, a citokinski stres se javlja kada imunološki sustav šalje prekomjerne upalne signale - kao što se može dogoditi kod pretilosti i metaboličkih bolesti. U oba slučaja, stres može na kraju dovesti do toga da beta stanice otočića prestanu proizvoditi inzulin ili odumiru.

Izvor:
Cell Metabolism