Konzumacija mesa značajno povećava rizik od dijabetesa tipa 2


Konzumacija mesa značajno povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Konzumacija mesa, osobito prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa, faktor je rizika za razvoj dijabetesa tipa 2 u svim populacijama. Ovi rezultati naglašavaju važnost smanjenja konzumacije mesa za javno zdravlje i trebali bi služiti kao informacija o prehrambenim smjernicama.

Pozitivna povezanost između konzumacije peradi i dijabetesa tipa 2 bila je manja i više heterogena među skupinama od one za konzumaciju crvenog mesa. Štoviše, rezultati su pokazali da je zamjena prerađenog mesa neobrađenim crvenim mesom ili peradi povezana s manjim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Prema mišljenju stručnjaka, potrebna su daljna istraživanja održivih prehrambenih obrazaca za smanjenje konzumacije mesa i njegovog učinka na druge nezarazne bolesti, višestruki morbiditet i zdravlje.

Izvor:
Lancet Diabetes and Endocrinology