Majčin unos šećera tijekom trudnoće povezan s rizikom od astme kod djeteta

Žene koje tijekom trudnoće imaju povećani unos slobodnih šećera izlažu svoju buduću djecu većem riziku od razvoja alergija i alergijske astme, ukazuje nova britanska studija. Inače, kod alergijske astme alergeni izazivaju astmu.
Rezultati istraživanja ukazuju da slobodni šećeri koji se nalaze u izobilju u mnogim procesiranim namirnicama i gaziranim pićima mogu izazvati upalni odgovor u djetetovim plućima u razvoju. Valja spomenuti da je istraživanje analiziralo podatke od 8.956 djeteta u dobi od 7 do 9 godina.
Smatra se da bi trudnice trebale slijediti trenutne smjernice za prehranu tijekom trudnoće koje preporučuju raznovrsnu prehranu u umjerenim količinama uz kontinuirano praćenje tjelesne težine.
Prema mišljenju stručnjaka potrebna su dodatna istraživanja kako bi se vidjelo postoji li uzročno-posljedična veza.
Izvor:
European Respiratory Journal