Maslac povećava rizik od rane smrti


Maslac povećava rizik od rane smrti

Ljudi koji jedu mnogo maslaca imaju veći rizik od prerane smrti, dok oni koji uglavnom koriste biljna ulja poput uljane repice ili maslinovog ulja imaju rizik manji od prosjeka, pokazala je nova studija.

Štoviše, zamjena maslaca biljnim uljima poput uljane repice ili maslinovog ulja dramatično smanjuje rizik od preuranjene smrti.

Zamjena 10 grama maslaca dnevno - manje od jedne žlice - biljnim uljima mogla bi smanjiti rizik od smrti osobe za 17% iz bilo kojeg razloga, a posebno od raka.

Rezultati pokazuju da su ljudi koji su jeli najviše maslaca imali 15% veći rizik od smrti u usporedbi s onima koji su ga jeli najmanje.

Maslac i biljna ulja sadrže različite vrste masnih kiselina, a te masne kiseline različito djeluju na tijelo. Maslac je bogat zasićenim masnim kiselinama koje se povezuju s višim kolesterolom i otvrdnjavanjem arterija. Ove vrste masti također su povezane s upalom i promijenjenom aktivnošću hormona, što može povećati rizik od raka. S druge pak strane, biljna ulja imaju više nezasićenih masnih kiselina, koje mogu smanjiti kolesterol, pomoći u održavanju zdravlja stanica i mozga, u borbi protiv upala, pa čak i pomoći osobi da apsorbira određene vitamine.

Izvor:
JAMA Internal Medicine