Mediteranska prehrana smanjuje rizik od rane smrti žena za 23 posto


Mediteranska prehrana smanjuje rizik od rane smrti žena za 23 posto

Stručnjaci već duže vrijeme veličaju dobrobiti mediteranske prehrane, a nova studija pridodaje nove dokaze, otkrivajući da mediteranska prehrana smanjuje izglede za ranu smrt kod žena za 23 posto.

Mediteranska prehrana već dugo zauzima visoko mjesto na popisu najzdravijih dijeta nutricionista. Uvelike se oslanja na biljke (orašaste plodove, sjemenke, voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke), a glavni izvor masti je maslinovo ulje. Osobe na dijeti jedu umjerene količine ribe, mesa peradi, mliječnih proizvoda, jaja i alkohola, a izbjegavaju crveno meso, slatka jela i prerađenu hranu.

Osim što se otkrilo da su se rizici od umiranja tijekom razdoblja istraživanja smanjili za gotovo četvrtinu za žene koje pomno slijede mediteransku prehranu, studija je također otkrila smanjenje smrti povezanih s bolestima srca ili rakom.

Smatra se, da ovo otkriće naglašava potencijal poticanja zdravijih prehrambenih navika za smanjenje ukupnog rizika od smrtnosti.

Izvor:
JAMA Network Open