Mlade odrasle osobe suočavaju se s povećanim rizikom od moždanog udara


Mlade odrasle osobe suočavaju se s povećanim rizikom od moždanog udara

Novo istraživanje potvrđuje da su moždani udari za koje se smatra da se događaju kod starijih osoba mogući i kod mlađe populacije (18-50 godina). Smatra se da su akutni ishemijski moždani udari s okluzijom velikih krvnih žila najteži moždani udari koji nastaju zbog začepljenja velikih moždanih arterija zbog nakupljanja krvnih ugrušaka ili plaka.

Ranije se mislilo da se oni javljaju kod starijih osoba obzirom da starije osobe imaju čimbenike rizika za začepljenje velikih krvnih žila. Međutim, nova istraživanja potvrđuju da mlađa populacija može imati čimbenike rizika za ove vrste moždanih udara te da se oni u nje javljaju u sličnim stopama kao i kod starijih odraslih osoba. 

Podaci pokazuju da mlade odrasle osobe pate od moždanog udara okluzije velikih žila baš kao i starije osobe, a većina ima dobre ishode ako stignu na vrijeme u bolnicu i liječe se IV trombolizom i trombektomijom.

Ovo istraživanje pomaže podići svijest o ranom prepoznavanju simptoma moždanog udara kod mladih odraslih osoba te pomaže podići svijest da je brzo liječenje najvažnije za postizanje dobrih rezultata.

Izvor:
Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases