Mogu li umjetno zaslađena pića učiniti liječenje dijabetesa manje učinkovitim?


Mogu li umjetno zaslađena pića učiniti liječenje dijabetesa manje učinkovitim?

Rezultati nove studije sugeriraju da bi umjetno zaslađena pića mogla umanjiti dobrobiti metformina, lijeka za dijabetes, što otvara pitanja o njihovom utjecaju na gubitak tjelesne težine i rezistencije na inzulin.

Posljednjih godina došlo je do porasta upotrebe nenutritivnih ili umjetnih zaslađivača; no nedavna istraživanja pokazuju da umjetni zaslađivači mogu narušiti zdravlje crijeva i poremetiti sustave koji kontroliraju sitost, uzrokujući debljanje, smanjenu toleranciju na glukozu i pogoršano zdravlje srca.

Inače, umjetno zaslađena pića obično se preporučuju kao zamjena za šećerom zaslađena pića tijekom savjetovanja o prehrani djece. Pretilost u djetinjstvu, povezana s komorbiditetima poput dijabetesa tipa 2, porasla je zajedno s povećanom konzumacijom i šećerom zaslađenih pića i umjetno zaslađenih pića. Metformin je uobičajeni tretman za pedijatrijski dijabetes tipa 2, a utječe na GDF-15, hormon uključen u regulaciju tjelesne težine.

Rezultati ove studije pokazuju da konzumacija umjetno zaslađenih pića može oslabiti učinkovitost lijeka metformina kod djece; a hormon GDF-15 bi mogao biti mogući posrednički čimbenik.

Smatra se, da ovi rezultati ističu potrebu za daljnjim istraživanjem mehanizama utjecaja i patofiziologije umjetnih sladila na funkcioniranje metabolizma. Klinička istraživanja u kojima bi sudjelovao veći broj sudionika tijekom duljeg razdoblja mogla bi potvrditi ove rezultate.

Izvor:
Nutrients