Mogu li umjetno zaslađena pića učiniti liječenje dijabetesa manje učinkovitim?

Rezultati nove studije sugeriraju da bi umjetno zaslađena pića mogla umanjiti dobrobiti metformina, lijeka za dijabetes, što otvara pitanja o njihovom utjecaju na gubitak tjelesne težine i rezistencije na inzulin.
Posljednjih godina došlo je do porasta upotrebe nenutritivnih ili umjetnih zaslađivača; no nedavna istraživanja pokazuju da umjetni zaslađivači mogu narušiti zdravlje crijeva i poremetiti sustave koji kontroliraju sitost, uzrokujući debljanje, smanjenu toleranciju na glukozu i pogoršano zdravlje srca.
Inače, umjetno zaslađena pića obično se preporučuju kao zamjena za šećerom zaslađena pića tijekom savjetovanja o prehrani djece. Pretilost u djetinjstvu, povezana s komorbiditetima poput dijabetesa tipa 2, porasla je zajedno s povećanom konzumacijom i šećerom zaslađenih pića i umjetno zaslađenih pića. Metformin je uobičajeni tretman za pedijatrijski dijabetes tipa 2, a utječe na GDF-15, hormon uključen u regulaciju tjelesne težine.
Rezultati ove studije pokazuju da konzumacija umjetno zaslađenih pića može oslabiti učinkovitost lijeka metformina kod djece; a hormon GDF-15 bi mogao biti mogući posrednički čimbenik.
Smatra se, da ovi rezultati ističu potrebu za daljnjim istraživanjem mehanizama utjecaja i patofiziologije umjetnih sladila na funkcioniranje metabolizma. Klinička istraživanja u kojima bi sudjelovao veći broj sudionika tijekom duljeg razdoblja mogla bi potvrditi ove rezultate.
Izvor:
Nutrients