Može li crveni ginseng spriječiti dijabetes?


Može li crveni ginseng spriječiti dijabetes?

Novo istraživanje sugerira da ekstrakt crvenog ginsenga u prahu poboljšava kontrolu glikemije i osjetljivost na inzulin kod odraslih u predijabetesu, nudeći prirodnu alternativu za kontrolu razine šećera u krvi.

Rezultati ispitivanja pokazali su da je prah ekstrakta crvenog ginsenga doveo do značajnih poboljšanja razine glukoze u krvi natašte, razine glikiranog hemoglobina i oralne tolerancije glukoze kod odraslih pacijenata u predijabetesu nakon 12-tjednog režima liječenja.

Što se pak tiče inzulinske rezistencije, ispitivanje je pokazalo da je ekstrakt bio povezan s poboljšanjima inzulinske rezistencije, razine C-peptida (mjera proizvodnje inzulina) i inzulinogenog indeksa (zamjenska mjera proizvodnje inzulina) nakon 12-tjednog tretmana.

Ovo ispitivanje je također mjerilo razine glukagona, adiponektina i peptida-1 sličnog glukagonu u krvi, jer su ti hormoni povezani s kontrolom glikemije i osjetljivošću na inzulin. Rezultati su pokazali značajno poboljšanje hormonalnih profila među sudionicima koji su konzumirali ekstrakt crvenog ginsenga u prahu tijekom 12 tjedana.

Inače, prevalencija dijabetesa tipa 2 u velikom je porastu diljem svijeta kao posljedica promjena u načinu života i prehrambenim navikama.

Smatra se, da rezultati ovog ispitivanja naglašavaju potencijal praha ekstrakta crvenog ginsenga u kontroli profila glukoze u krvi kod pacijenata s predijabetesom bez izazivanja ikakvih zdravstvenih poteškoća.

Izvor:
Medicine