Nakon srčanog udara, premalo pacijenata dobiva savjetovanje o prehrani


Nakon srčanog udara, premalo pacijenata dobiva savjetovanje o prehrani

Bolest srca ubojica je broj 1 u SAD-u, a uglavnom je stanje povezano s načinom života. Sada se smatra da loša prehrana najviše doprinosi preranoj smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, mnogi pacijenti nakon srčanog udara ne dobivaju savjete o prehrani koji bi im mogli spasiti život.

Nedavna studija je otkrila da je manje od 1 od 4 pacijenata dobilo bilo kakvo savjetovanje o prehrani unutar 90 dana od hospitalizacije zbog srčanog udara, srčane premosnice, kongestivnog zatajenja srca ili stenta.

Prema mišljenju stručnjaka, savjetovanje o prehrani ključno je za prevenciju budućih događaja, ali ga ne dobiva dovoljno pacijenata.

Inače, prethodna straživanja su pokazala da učinkovito savjetovanje o prehrani za pacijente s većim čimbenicima kardiovaskularnog rizika može im pomoći da naprave značajne promjene prema zdravoj prehrani koja smanjuje kardiovaskularne događaje, krvni tlak, kolesterol i ishode povezane s pretilošću.

Izvor:
Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics