Napredak u razumijevanju stanične komunikacije tijekom upale


Napredak u razumijevanju stanične komunikacije tijekom upale

Američki znanstvenici postigli su značajan napredak u razumijevanju načina na koji stanice komuniciraju tijekom upale. Nova studija bila je fokusirana na molekule koje omogućuju funkcioniranje stanica tijekom upale, posebice u središnjem živčanom sustavu gdje se javljaju bolesti poput multiple skleroze.

Komunikacija je ključna u svakom odnosu, čak i na razini stanica koje uzrokuju bolest. Molekule koje omogućuju funkcioniranje stanica u upali u biti su tekstualne poruke koje se šalju između ili unutar stanica.

Ovo istraživanje pokazalo je da signalna molekula STAT4 ima ključnu ulogu u dendritskim stanicama, specifičnom tipu stanica koje reagiraju na izvanstanične tekstualne poruke IL-12 i IL-23, te da bi STAT4 mogao biti održiva meta za liječenje upalnih bolesti središnjeg živčanog sustava.

Razumijevanjem komunikacije između stanica i uloge STAT4, potencijalno se može razviti terapija za modificiranje imunoloških odgovora i ublažavanje simptoma bolesti poput multiple skleroze, ističu znanstvenici.

Izvor:
Proceedings of the National Academy of Sciences