Neplodni muškarci suočavaju se sa značajnom tjeskobom


Neplodni muškarci suočavaju se sa značajnom tjeskobom

U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su utvrdili učestalost simptoma anksioznosti kod neplodnih muškaraca. Prethodne studije procjenjuju da je muški faktor primarni ili učinkovit čimbenik u 50% parova koji imaju neplodnost. Neplodni muškarci često pate od izolacije, samooptuživanja, osjećaja seksualne nedostatnosti i tjeskobe, pri čemu mnogi svoju neplodnost povezuju s nepotpunim identitetom i muževnošću.

Neplodnost se može definirati kao nemogućnost začeća nakon godinu dana nezaštićenog odnosa. Kao vodeći reproduktivni problem u cijelom svijetu, oko 17,5% globalne populacije je pogođeno neplodnošću, s prevalencijom neplodnosti koja varira u različitim regijama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra neplodnost značajnim javnozdravstvenim problemom, jer dovodi do negativnog fizičkog, psihičkog, socijalnog i financijskog stresa. Parovi koji pate od neplodnosti imaju veću vjerojatnost da će doživjeti tjeskobu, depresiju, strah, krivnju, izbjegavanje i frustraciju.

Nemogućnost imati djecu uzrokuje mnoge psihološke probleme, osobito u društvima u kojima se plodnost visoko cijeni i gdje je primarni cilj braka. Neplodnost izaziva strah od razvoda, odbijanja, ponovnog braka i drugih neželjenih promjena koje izazivaju tjeskobu kod muškaraca.

Trenutna studija ističe anksioznost kao jedan od najčešćih simptoma neplodnih muškaraca koji utječe na njihovo zdravlje, kvalitetu života i odgovor na liječenje.

Neplodni muškarci vjerojatnije će tražiti emocionalnu podršku od liječnika za neplodnost nego od stručnjaka za mentalno zdravlje, prijatelja ili grupa za samopomoć. Stoga je ključno integrirati psihološko savjetovanje u proces liječenja neplodnosti, jer smanjenje razine anksioznosti također može poboljšati ishode liječenja.

Izvor:
BMC Public Health