Niske razine mangana pogoršavaju upalna stanja crijeva


Niske razine mangana pogoršavaju upalna stanja crijeva

Američki znanstvenici s University of Michigan istražiivali su odnos između nedostatka mangana i upalne bolesti crijeva (IBD) i otkrili da niske razine mikronutrijenata mogu pogoršati ozljede crijeva i upalu.

Istraživanje je bilo usredotočeno na genetsku varijantu transportera mangana SLC39A8, koji utječe na razine mangana u tijelu. Ljudi s genetskom varijantom u SLC39A8 ili ZIP8 mogu imati nedostatak mangana, koji su ova i prethodne studije povezale s upalnim bolestima crijeva kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis.

Ovo istraživanje otkriva ključnu ulogu transportera mangana SLC39A8 u održavanju zdravih razina mangana i zdravlja crijeva. Jednako tako, ovaj rad također otvara nove terapijske mogućnosti za pacijente s upalnom bolesti crijeva povezanom s neravnotežom mangana.

Inače, mangan je bitan za mnoge fiziološke funkcije tijela, uključujući imunološke reakcije, formiranje kostiju i metabolizam ugljikohidrata. Mineral, kojeg ima u izobilju u hrani biljnog podrijetla kao što su cjelovite žitarice, mahunarke, riža, orašasti plodovi i povrće. Međutim, današnja prehrana temeljena na konzumaciji mesa, ribe, peradi, jaja i mliječnih proizvoda, ne sadrži dovoljne količine mangana.

Studija također navodi dokaze da se potrošnja mangana u prehrani smanjila za više od 40% u posljednjih 15 godina u razvijenim zemljama, uključujući SAD.

Izvor:
Nature Communications