Nova saznanja o tome kako crijevni mikrobiom pomaže u nastanku dijabetesa tipa 2


Nova saznanja o tome kako crijevni mikrobiom pomaže u nastanku dijabetesa tipa 2

Čini se da crijevni mikrobiom neke osobe povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, tvrdi nova studija. Naime, specifični sojevi crijevnih mikroba češće se nalaze kod ljudi s dijabetesom tipa 2, a čini se da ti sojevi povećavaju rizik od razvoja metaboličkog poremećaja. Smatra se, da promjene u crijevnom mikrobiomu uzrokuju dijabetes tipa 2.

Ako je to istina, promjenom crijevnog mikrobioma može se smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Mikrobiom je podložan intervencijama - što znači da možete promijeniti svoj mikrobiom, na primjer, s promjenama prehrane, probioticima ili fekalnim transplantacijama. Svako zdravo crijevo sadrži trilijune bakterija, gljivica, parazita i virusa, a svi oni čine crijevni mikrobiom.

Mikrobiom igra niz ključnih uloga u zdravlju osobe. Stimulira imunološki sustav, pomaže probavi potencijalno toksične hrane i proizvodi ključne vitamine, enzime i aminokiseline. Inače, i neka ranija istraživanja su povezivala promjene u crijevnom mikrobiomu s razvojem dijabetesa tipa 2.

Određeni sojevi mikroba imaju funkcije koje se mogu povezati s rizikom od dijabetesa tipa 2. Na primjer, soj Prevotella copri - uobičajenog crijevnog mikroba koji proizvodi velike količine aminokiselina razgranatog lanca (BCAA) - češće se nalazio kod pacijenata s dijabetesom.

Ljudi s kronično visokim razinama BCAA u krvi imaju veći rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2, pokazala su ranija istraživanja.

Znanstvenici su također pronašli dokaze da bi bakteriofagi – virusi koji inficiraju bakterije – mogli potaknuti neke od ovih promjena u crijevnim bakterijama.

Izvor:
Harvard University