Otkriće vezano uz funkciju jetre moglo bi revolucionarizirati liječenje kardiovaskularnih bolesti


Otkriće vezano uz funkciju jetre moglo bi revolucionarizirati liječenje kardiovaskularnih bolesti

Novo otkriće o tome kako jetra ispire kolesterol iz tijela moglo bi dovesti do učinkovitijih tretmana za kardiovaskularne bolesti – vodeći uzrok smrti u svijetu. Naime, pokazalo se, da na proizvodnju žuči, koja je vitalna za ispiranje viška kolesterola iz tijela, utječe protok krvi u jetru preko portalne vene iz crijeva.

Prethodna istraživanja su pokazala da se protok krvi u portalnoj veni povećava i smanjuje tijekom dana kao odgovor na kretanje, odmor i unos hrane. Proizvodnja žuči povećava se kada se smanji protok krvi u portalnoj veni, što se događa kao rezultat vježbanja ili posta. Suprotno tome, proizvodnja žuči je manja kada se poveća protok krvi u portalnoj veni, što se događa kada ljudi jedu i odmaraju se.

Niska proizvodnja žuči može rezultirati visokim razinama kolesterola u krvi, što može doprinijeti razvoju bolesti masne jetre. Ako se ne liječi, može napredovati do upale jetre i fibroze.

Također, otkrilo se, da protein koji osjeća pritisak nazvan PIEZO1 detektira brzinu protoka krvi kroz venu, izazivajući kemijsku lančanu reakciju koja pretvara kolesterol u krvi u žučne kiseline koje se eliminiraju iz tijela.

Smatra se, da ovo otkriće pruža priliku za razvoj novih tretmana za rješavanje kardiovaskularnih bolesti i sprječavanje napredovanja bolesti masne jetre.

Izvor:
Science Advances