Otkrivena ključna veza između izbora prehrane i napredovanja multiple skleroze
Nedavno objavljeno istraživanje identificiralo je ključne veze između izbora prehrane i napredovanja multiple skleroze (MS). Studija je istraživala kako su enzimi zvani ceramid sintaza 5 i 6 odgovorni za toksični učinak prehrane bogate palminim uljem na neurone u središnjem živčanom sustavu, što uzrokuje naknadno povećanje ozbiljnosti simptoma multiple skleroze.
Multipla skleroza je upalna autoimuna bolest obilježena velikim oštećenjem izolacijske mijelinske ovojnice koja štiti živce u cijelom tijelu. Trenutačni tretmani usmjereni su na kontrolu odgovora imunološkog sustava, ali precizni mehanizmi koji doprinose neurodegeneraciji u multiploj sklerozi i dalje su nedovoljno poznati.
Prethodni rad ukazao je na toksični učinak prehrane bogate mastima na težinu simptoma multiple skleroze. U svojoj studiji znanstvenici su istraživali potencijalne mehanizme pomoću kojih prehrana bogata palminim uljem može štetiti zdravlju neurona.
Pokazalo se, da se unutar neuronskih stanica palmino ulje pretvara u otrovnu tvar zvanu C16 ceramid pomoću specifičnih enzima zvanih CerS5 i CerS6. Ovaj ceramid odgovoran je za nanošenje oštećenja mitohondrija, što neuronima oduzima energiju potrebnu za suzbijanje upale u mozgu.
Kada su se genetski izbrisali enzimi CerS6 i CerS5 u neuronima, mogla se spriječiti neurodegeneracija u eksperimentalnom modelu multiple skleroze.
Smatra se, da rezultati ovog rada imaju značajne implikacije za pojedince kojima je dijagnosticirana multipla skleroza, kao i za kliničare koji liječe pacijente i neuroznanstvenike koji istražuju bolest. Rad potvrđuje da izbor načina života, poput prehrane, može imati dubok utjecaj na tijek bolesti.
Izvor:
Advanced Science Research Center, GC/CUNY