Pivo i jabukovača značajno povećavaju rizik od gihta


Pivo i jabukovača značajno povećavaju rizik od gihta

Pivo ili jabukovača, bijelo vino ili šampanjac i jaka alkoholna pića povezani su s većim rizikom od gihta kod muškaraca i žena, pri čemu je najjača povezanost uočena s pivom i jabukovačom za oba spola, ukazuje nova studija.

Ovi rezultati upućuju na to da su određena alkoholna pića povezana sa sličnim rizikom od gihta za muškarce i žene te da konzumaciju alkohola treba svesti na najmanju moguću mjeru radi prevencije gihta bez obzira na spol.

Giht, koji se razvija u prisutnosti povećanih koncentracija urata, najčešći je oblik upalnog artritisa. Prevalencija gihta ovisi o spolu i razlikuje se među regijama u svijetu, s omjerom muškaraca i žena u rasponu od 2:1 do 4: 1 u Europi i Sjevernoj Americi.

Iako genetska osjetljivost igra važnu ulogu, čimbenici načina života također su uključeni u razvoj hiperuricemije i gihta. Konkretno, unos alkohola je povezan s povišenim razinama urata u serumu i stoga može na kraju uzrokovati giht kroz hiperuricemiju.

Izvor:
JAMA Network Open