Poremećeni metabolizam kreatina utvrđen u osoba s dijabetesom tipa 2


Poremećeni metabolizam kreatina utvrđen u osoba s dijabetesom tipa 2

Prema rezultatima nove studije, osobe s dijabetesom tipa 2 imaju niže razine proteina koji razgrađuje i pretvara kreatin u mišićima, što dovodi do oslabljene funkcije mitohondrija.

Kreatin je prirodni spoj u tijelu koji se također nalazi u hrani kao što su meso i riba. Također je popularan dodatak za poboljšanje izvedbe vježbanja jer može potaknuti mišiće da rade jače i dulje prije nego što se umore. Unatoč priznatim pozitivnim učincima kreatina, prethodne studije su ukazale na moguću vezu između visokih razina kreatina u krvi i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2. 

Nova istraživanja temeljena na studijama na ljudima i miševima pokazuju da osobe s dijabetesom tipa 2 imaju niže razine proteina u mišićima koji metaboliziraju i pretvaraju kreatin - protein koji se zove kreatin kinaza. Ova smanjena razina proteina dovodi do poremećaja metabolizma kreatina u mišićima, što objašnjava zašto ljudi s dijabetesom tipa 2 nakupljaju kreatin u krvi.

Rezultati ove nove studije pokazuju da je poremećeni metabolizam kreatina posljedica dijabetesa tipa 2, a ne uzrok bolesti.

Izvor:
Science Translational Medicine