Prehrana bogata vlaknima povezana sa zdravljem crijeva i manje štetnih bakterija
Rezultati nove studije pokazali su da pojedinci s višim razinama korisne crijevne bakterije pod nazivom Faecalibacterium također imaju manje štetnih bakterija poput E. coli.
Glavni zaključak ove studije je da naš crijevni mikrobiom ima važnu ulogu u smanjenju rasta potencijalno štetnih bakterija u našim crijevima, a čini se da se taj učinak može modulirati prehranom.
Faecalibacterium uspijeva na hrani bogatoj vlaknima poput povrća, graha i cjelovitih žitarica. Proizvodi kratkolančane masne kiseline, spojeve za koje se zna da blagotvorno djeluju na zdravlje crijeva. Istraživanje je povezalo niže razine ovih bakterija s gastrointestinalnim stanjima poput upalne bolesti crijeva (IBD).
Inače, svakako valja istaknuti, da prehrana bogata vlaknima može zaštititi debelo crijevo.
Izvor:
Nature Microbiology