Prehrana s niskim glikemijskim indeksom rezultira važnim poboljšanjima za osobe s dijabetesom
08.08.2021. 22:21
08.08.2021. 22:07
| BMJ | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Za osobe s dijabetesom, pridržavanje prehrane s niskim glikemijskim indeksom rezultira malim, ali važnim poboljšanjima razine šećera u krvi, kolesterola, tjelesne težine i drugih čimbenika rizika, ukazuje analiza 27 studija.
Smatra se da bi dijeta s niskim glikemijskim indeksom mogla biti osobito korisna kao dodatni tretman za uspješniju kontrolu dijabetesa.
Inače, glikemijski indeks (GI) ocjenjuje koliko brzo različite namirnice utječu na razinu šećera u krvi, a istraživanja su pokazala da namirnice s niskim GI, poput povrća, većine voća, mahunarki i integralnih žitarica, mogu pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i smanjiti rizik od srčane bolesti kod osoba s dijabetesom.
Izvor:
BMJ