Pušenje značajno povećava rizik od moždanog udara


Pušenje značajno povećava rizik od moždanog udara

Nova studija potvrđuje da pušenje značajno pridonosi povećanom riziku od moždanog udara, osobito kroz izloženost nikotinu i ugljičnom monoksidu. Smatra se, da rezultati naglašavaju potrebu za prilagođenim strategijama prevencije moždanog udara koje se posebno bave ponašanjem pušača i uzimaju u obzir demografsku osjetljivost.

Inače, moždani udar, kategoriziran u ishemijski i hemoragijski tip, vodeći je uzrok smrti i invaliditeta diljem svijeta. Posljedica je različitih čimbenika koji dovode do oštećenja cerebralnih krvnih žila i kasnijeg oštećenja moždanog tkiva.

Ishemijski moždani udar prvenstveno uključuje stvaranje arteriosklerotičnih plakova, trombozu zbog smanjenog protoka krvi i mikrovaskularnu bolest, dok je hemoragijski moždani udar uglavnom povezan s hipertenzijom, rupturom cerebralne aneurizme ili vaskularnim malformacijama. Na napredovanje moždanog udara utječu stanični i molekularni mehanizmi poput upale, oksidativnog stresa, apoptoze i autofagije.

Čimbenici povezani s pušenjem, kao što su mjesečna količina pušenja, izloženost pušenju u kućanstvu i prisutnost katrana, nikotina i ugljikovog monoksida u duhanu, značajno su povezani s rizikom od moždanog udara. Ovi pokazatelji odražavaju učestalost i izloženost okoliša pušenju te potencijalnu štetu udahnutog dima. Naime, katran, nikotin i ugljični monoksid doprinose oštećenju vaskularnog endotela, povećanoj viskoznosti krvi i smanjenom transportu kisika, čime se povećava rizik od moždanog udara.

Izvor:
BMC Public Health