Rani odlazak na spavanje poboljšava zdravlje dječjih crijeva povećanjem korisnih bakterija


Rani odlazak na spavanje poboljšava zdravlje dječjih crijeva povećanjem korisnih bakterija

Djeca koja ranije idu spavati imaju bogatiji crijevni mikrobiom i bolju učinkovitost spavanja, otvarajući put potencijalnim intervencijama koje iskorištavaju vezu crijeva i mozga za poboljšanje kvalitete sna i općeg zdravlja, ukazuje nova studija.

Ova studija pruža prve dokaze o izravnoj povezanosti između sna i crijevne mikroflore, ističući važnost ranog i redovitog spavanja kod mlađe djece (od 2 do 14 godina). Djeca koja su rano išla spavati (prije 21:30 sati) imala su veću zastupljenost korisnih vrsta bakterija kao što su Akkermansia muciniphila i Alistipes finegoldii, kao i povećanu aktivnost u višestrukim metaboličkim putovima koji podržavaju zdravlje crijeva. Rezultati studije otkrili su da osobe koje rano spavaju sadrže veću raznolikost i obilje korisnih crijevnih bakterija, što izravno utječe na metaboličke putove i opće zdravlje na bolje. Povezanosti između obrazaca spavanja i metaboličkih putova mogu dodatno utrti put budućim farmakološkim intervencijama protiv poremećaja spavanja.

U današnjem svijetu brzog porasta učestalosti kroničnih bolesti, spavanje (uz druga zdravstvena ponašanja kao što su prehrana i tjelesna aktivnost) sve se više istražuje zbog njegove povezanosti s ljudskim zdravljem i dobrobiti. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da odgovarajuće trajanje sna i redovite rutine spavanja mogu značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, neuroloških poremećaja, pretilosti i dijabetesa. Ova su otkrića posebno relevantna za djecu i adolescente, kod kojih se pokazalo da spavanje u velikoj mjeri modulira prosječni rast i razvoj.

Jednako tako, nedavne studije sugeriraju da san igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja mozga, omogućavajući uklanjanje toksičnih metabolita iz mozga, anabolizam u mišićima i poboljšani opći oporavak.

Izvor:
Scientific Reports