Rizik od gubitka trudnoće povećan obiteljskom poviješću endokrinih bolesti


Rizik od gubitka trudnoće povećan obiteljskom poviješću endokrinih bolesti

Žene koje imaju članove uže obitelji s endokrinim bolestima, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti štitnjače i sindrom policističnih jajnika (PCOS), imaju veći rizik od gubitka trudnoće, pokazalo je novo istraživanje.

Studija je pokazala da su žene čiji su roditelji dijagnosticirane endokrine bolesti izložene 6% većem riziku od gubitka trudnoće u usporedbi s onima bez obiteljske povijesti endokrinih bolesti. Slično tome, ako je ženina sestra imala endokrinu bolest, njezin rizik od gubitka trudnoće povećao se za 7%. Ti su se obrasci zadržali čak i kad su se razmatrali pojedinačni slučajevi bolesti.

Rezultati naglašavaju obiteljsku povijest endokrinih bolesti kao važan, ali dosad nedovoljno istražen čimbenik u procjeni rizika od gubitka trudnoće.

Ova je studija prva takve vrste koja povezuje obiteljsku endokrinu bolest s gubitkom trudnoće, pružajući dokaze da ta obiteljska stanja doprinose riziku.

Pretpostavlja se da bi mehanizam koji povezuje obiteljsku endokrinu bolest i gubitak trudnoće mogao biti zajednička genetska pozadina, koja predisponira pojedince i za endokrine bolesti i za gubitak trudnoće.

Izvor:
European Society of Human Reproduction and Embryology