Ruksolitinib krema može pomoći u liječenju lichen planusa


Ruksolitinib krema može pomoći u liječenju lichen planusa

Liječenje ruksolitinib kremom, 1,5%, postiglo je brzo i izrazito smanjenje kliničkih znakova i simptoma kožnog lichen planusa, uključujući svrbež i bol na koži, i kada se daje dva puta dnevno i po potrebi, prema podacima iz nove studije.

Ruksolitinib krema (Opzelura) topikalna je formulacija inhibitora Janus kinaze (JAK)1/JAK2, koju je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) za liječenje blagog do umjerenog atopijskog dermatitisa i nesegmentalnog vitiliga u odraslih i djece u dobi od 12 godina ili starije.

Prema mišljenju stručnjaka, ruksolitinib krema predstavlja obećavajući potencijalni tretman za kožni lichen planus.

Najčešći nuspojave tijekom primjene spomenute kreme bile su nazofaringitis, hipertenzija i kontuzija, a iskusilo ih je manje od 10% pacijenata, dok su sinusitis, povišene razine kolesterola u krvi i povećana kreatin-fosfokinaza u krvi javljale u više od 5% pacijenata.

Lichen planus je recidivirajuća, upalna dermatoza koja svrbi, a obilježena je malim, neupadljivim, poligonalnim, plosnatim ljubičastim papulama koje mogu konfluirati u grube ljuskave plakove, često praćene oralnim promjenama.

Izvor:
EADV 2024