Smanjena varijabilnost broja otkucaja srca povezana s većom smrtnošću kod osoba s dijabetesom


Smanjena varijabilnost broja otkucaja srca povezana s većom smrtnošću kod osoba s dijabetesom

Poremećaj normalnih varijacija dnevnog broja otkucaja srca povezan je s mnogo većim rizikom od umiranja kod osoba s dijabetesom tipa 1 i dijabetesom tipa 2, ukazuje nova studija.

Smanjenje 24-satnih varijacija broja otkucaja srca povezano je s dvostruko većim rizikom smrti od kardiovaskularnih uzroka, dok je nemogućnost smanjenja broja otkucaja srca tijekom spavanja povezana s 39% povećanim rizikom.

Poremećene cirkadijalne fluktuacije otkucaja srca česte su kod osoba s dugotrajnim dijabetesom i povezane su s mikrovaskularnom bolešću i povećanim dugoročnim rizikom od kardiovaskularne smrti i smrtnosti od svih uzroka.

Identificiranje ovih stanja pomoću 24-satnog ambulantnog praćenja krvnog tlaka i otkucaja srca relativno je jeftino i lako se mjeri te bi se moglo koristiti za identifikaciju ljudi s većim rizikom od smrti u ovoj visokorizičnoj populaciji.

Valja spomenuti, da je broj otkucaja srca niži tijekom spavanja i povećava se nakon buđenja, dostižući vrhunac sredinom jutra i tijekom dnevnih aktivnosti. Krvni tlak također prati cirkadijalni ritam, s 10% do 15% nižim vrijednostima tijekom noći nego tijekom dana.

Izvor:
Diabetologia