Svakodnevno ispijanje kave povezano sa smanjenim rizikom od sindroma policističnih jajnika


Svakodnevno ispijanje kave povezano sa smanjenim rizikom od sindroma policističnih jajnika

U skladu s dosada objavljenim studijama, nova studija otkrila je da konzumacija barem jedne šalice kave dnevno smanjuje rizik od sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Nadalje, osobe koje su konzumirale otprilike dvije šalice kave svaki dan imali su 70% manji rizik od razvoja simptoma sindroma policističnih jajnika od onih koji nikada nisu pili kavu. Mehanički gledano, ova zaštitna uloga kave pripisuje se njezinim učincima na metabolizam spolnih hormona poput testosterona u plazmi.

Rezultati studije pokazuju da konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja simptoma PCOS-a na način ovisan o dozi. Kava sadrži obilje brojnih bioaktivnih spojeva s protuupalnim djelovanjem, koji mogu učinkovito regulirati razinu hormona u plazmi i poboljšati osjetljivost na inzulin.

Međutim, pretjerana konzumacija kofeina također je povezana s razvojem karcinoma ovisnih o estrogenu. Stoga su potrebne dodatne studije kako bi se potvrdila ta zapažanja i osigurala formulacija sigurne i učinkovite intervencije za PCOS na bazi kave.

Izvor:
Nutrients