Svjetlosna terapija može ublažiti suhi oblik makularne degeneracije


Svjetlosna terapija može ublažiti suhi oblik makularne degeneracije

Svjetlosna terapija mogla bi biti koristan tretman za najčešći oblik makularne degeneracije povezane sa starenjem, ukazuje nova studija. Naime, terapija, nazvana fotobiomodulacija ili terapija crvenim svjetlom, može smanjiti rizik od gubitka vida i sporog napredovanja suhog oblika makularne degeneracije.

Nakon dvije godine, 53% pacijenata koji su primali svjetlosnu terapiju imalo je značajno poboljšanje vida mjereno očnim dijagramom.

Inače, to je prvi i jedini neinvazivni tretman za koji se čini da pomaže u poboljšanju vida i smanjenju progresije suhog oblika makularne degeneracije.

Otprilike 8 od 10 osoba s makularnom degeneracijom ima suhi oblik bolesti. Polako gube središnji vid kako makula - malo, ali važno područje u središtu mrežnice - postaje tanja i nakuplja sićušne nakupine proteina zvane drusen.

Fotobiomodulacija koristi različite valne duljine svjetlosti kako bi poboljšala funkciju stanica mrežnice, održavajući ih zdravijima dulje vrijeme. To je tehnika koja se već koristi u očnim bolestima poput dijabetičke retinopatije.

Izvor:
American Academy of Ophthalmology