Učestalost raka vagine u porastu


Učestalost raka vagine u porastu

Prema rezultatima nove studije, učestalost raka vagine je u porastu diljem svijeta. Veća učestalost vaginalnog raka povezana je s većom prevalencijom nesigurnog spolnog odnosa i HIV infekcije

Najveći porast incidencije raka vagine zabilježen je u Islandu, Čileu, Bahreinu i Velikoj Britaniji. Trend porasta incidencije naglašava potrebu za povećanjem stope cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV) kako bi se spriječio razvoj raka vagine.

Smatra se, da pojedincima u visokorizičnim regijama treba pružiti edukaciju o opasnostima nesigurnog seksa i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Rak vagine je rijetka vrsta zloćudne bolesti, koja predstavlja samo 2% svih ginekoloških neoplazmi, s približno 18.000 novih slučajeva prijavljenih u 2020. Strogo je definiran s dva kriterija: prisutnost raka u vagini bez kliničkih ili histoloških znakova raka vrata maternice i vulve; i bez povijesti ovih karcinoma kod pacijentice u zadnjih 5 godina. Anatomski, je karakteriziran  malignim lezijama u vagini, bez zahvaćanja vrata maternice ili vulve. Metastatsko širenje, je primarno u zdjelicu i prepone.

Izvor:
BJOG