Upala tijekom trudnoće utječe na neurorazvoj djeteta


Upala tijekom trudnoće utječe na neurorazvoj djeteta

Kada osoba doživi ozljedu ili infekciju, imunološki sustav tijela reagira upalom kako bi započeo proces ozdravljenja. Međutim, upala se može pojaviti u puno manje korisnim okolnostima – na primjer, kada osoba doživi psihološki stres ili se stalno hrani lošom prehranom bogatom šećerima, mastima i prerađenom hranom.

Kada se takva upala dogodi tijekom trudnoće, povećava se rizik od problema za dijete, osobito za neurorazvojne poremećaje poput poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD), autizma i poteškoća u učenju.

U okruženju svih tih upala, mikroglija u biti misli da će u budućnosti vidjeti puno upala. Dakle, priprema se za život pod velikim stresom smanjujući svoj prag za odgovor na naknadne stresore. Na taj način ne reagira pretjerano i ne stvara previše imunoloških signala. Također, jedan od načina na koji se imunološke stanice pokušavaju prilagoditi je metabolizam, tjelesni proces stvaranja i korištenja energije.

Stručnjaci se nadaju da će u budućnosti razviti intervenciju koja može pomoći bez obzira na to što dovodi do povećanja upale tijekom trudnoće, kako bi se uspješno smanjio rizik od razvoja neurorazvojnih poremećaja kod djeteta.

Izvor:
University of Oklahoma