Utjecaj prekomjerne konzumacije alkohola na zdravlje probavnog sustava

Pretjerana konzumacija alkohola predstavlja značajan javnozdravstveni problem, odgovoran je za približno 6% svih smrti i pridonosi 5,1% globalnom teretu bolesti. Konzumacija alkohola glavni je čimbenik rizika za više od 200 bolesti, uključujući cirozu jetre, pankreatitis i rak jednjaka, s posebno visokom učestalošću gastrointestinalnih bolesti.
Više od 50% smrti povezanih s alkoholom uzrokovano je gastrointestinalnim bolestima, što naglašava važnost razumijevanja kako etanol utječe na probavni sustav.
Kod jetre konzumacija alkohola može uzrokovati stanja kao što su steatoza, steatohepatitis, alkoholni hepatitis, fibroza, ciroza i hepatocelularni karcinom (HCC). Kronična konzumacija alkohola ubrzava oštećenje jetre, a čimbenici rizika poput genetskih polimorfizama i vrste konzumiranog alkohola igraju važnu ulogu u napredovanju bolesti. Osobito su žene osjetljivije na oštećenje jetre izazvano alkoholom zbog razlika u metabolizmu alkohola i sastavu tijela.
Alkohol također može dovesti do stomatitisa, parodontnih bolesti i promjena u oralnoj mikrobioti. U jednjaku, toksični učinci alkohola doprinose ezofagitisu, gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti (GERB) i povećanom riziku od raka jednjaka, osobito u kombinaciji s pušenjem. Alkohol također utječe na pokretljivost želuca i cjelovitost sluznice, pridonoseći stanjima kao što su gastritis, peptički ulkusi i na kraju rak želuca. Kronična uporaba alkohola može narušiti funkciju crijevne barijere, što dovodi do "propusnih crijeva", disbioze i malapsorpcije hranjivih tvari. Ove promjene povećavaju rizik od proljeva i pridonose razvoju kolorektalnog karcinoma.
Pretjerana konzumacija alkohola vodeći je uzrok pankreatitisa. Akutni pankreatitis i kronični pankreatitis česte su posljedice konzumiranja alkohola. Kod akutnog pankreatitisa prekomjerni unos alkohola dovodi do upale i oštećenja tkiva gušterače, dok kronični pankreatitis uključuje perzistentnu upalu, fibrozu i insuficijenciju gušterače. Patofiziologija alkoholom induciranog pankreatitisa je višestruka, uključuje i izravne toksične učinke na stanice gušterače i neizravne učinke putem aktivacije upalnih i fibroznih puteva. Rak gušterače također je teška posljedica dugotrajne zlouporabe alkohola, pri čemu je alkohol kofaktor u razvoju bolesti, osobito u kombinaciji s pušenjem.
Konzumacija alkohola povezana je s povećanim rizikom od žučnih kamenaca i bolesti žučnog mjehura. Alkohol može promijeniti sastav žuči, pridonoseći stvaranju žučnih kamenaca, a kronična konzumacija alkohola može dovesti do upale žučnog mjehura. Osim toga, zlouporaba alkohola može pogoršati već postojeće probleme sa žučnim mjehurom povećanjem oksidativnog stresa i poticanjem lučenja upalnih citokina.
Valja istaknuti, da konzumacija alkohola, osobito u kombinaciji s pušenjem, značajno povećava rizik od karcinoma pločastih stanica jednjaka i raka želuca. Također je povezan s povećanim rizikom od raka debelog crijeva putem mehanizama poput metilacije DNA izazvane alkoholom.
Stoga, je rano otkrivanje i liječenje oštećenja izazvanih alkoholom ključno za sprječavanje progresije u teža stanja poput pankreatitisa, ciroze jetre i raka.