Veća konzumacija graha dovodi do zdravije tjelesne težine i kvalitetnije prehrane


Veća konzumacija graha dovodi do zdravije tjelesne težine i kvalitetnije prehrane

Rezultati nove studije pokazali su da odrasle osobe koje konzumiraju grah imaju kvalitetniju prehranu i unose više esencijalnih hranjivih tvari, uključujući nedostatne hranjive tvari, koje se često nedovoljno konzumiraju, što naglašava važnost konzumacije graha za zdraviju prehranu.

Unatoč većem unosu natrija među konzumentima graha, njihova značajno viša razina kalija može ublažiti negativan utjecaj na krvni tlak.

Mahunarke, uključujući grah, bogate su hranjivim tvarima, a porcija od 100 grama smatra se bogatim izvorom ugljikohidrata, bjelančevina, kalcija, folne kiseline, kalija i dijetalnih vlakana bez visokog udjela natrija ili šećera.

Konzumacija graha povezana je s većim unosom hranjivih tvari, zdravijom tjelesnom težinom i krvnim tlakom te manjim rizicima od kardiovaskularnih bolesti, koronarne bolesti srca i povišenog kolesterola. Dijetetske smjernice trenutno preporučuju povećanje konzumacije mahunarki.

Izvor:
Nutrition Journal