Veći unos biljnih proteina povezan s manjim rizikom od srčanih bolesti
Prehrana s većim udjelom proteina biljnog porijekla u odnosu na proteine životinjskog porijekla može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca, ukazuje nova studija.
Jednako tako, primijećeno je da je kombinacija konzumiranja više biljnih proteina i većeg unosa proteina općenito pružila najviše koristi za zdravlje srca. Rezultati sugeriraju da je omjer biljnih i životinjskih proteina u odnosu od najmanje 1:2 učinkovit u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a omjer 1:1,3 u prevenciji koronarne bolesti srca.
Utvrđeno je da promjene u prehrani u korist biljnih proteina poboljšavaju kardiometaboličke čimbenike rizika, uključujući krvne lipide i krvni tlak, kao i upalne biomarkere. To je djelomično zato što biljne proteine često prate velike količine vlakana, antioksidativnih vitamina, minerala i zdravih masti.