Veći unos hem željeza povezan s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2


Veći unos hem željeza povezan s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2

Veći unos hem željeza, vrste koja se nalazi u crvenom mesu i drugim životinjskim proizvodima - za razliku od ne-hem željeza, koje se uglavnom nalazi u hrani biljnog podrijetla - povezan je s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, ukazuje nova studija.

Iako je veza između hem željeza i dijabetesa tipa 2 bila ranije prijavljena, nalazi studije jasnije utvrđuju i objašnjavaju vezu.

Studija je otkrila značajnu povezanost između većeg unosa hem željeza i rizika od dijabetesa tipa 2. Ispitanici u skupini s najvećim unosom imali su 26% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih u skupini s najnižim unosom. Osim toga, znanstvenici su otkrili da hem željezo predstavlja više od polovice rizika od dijabetesa tipa 2 povezanog s neprerađenim crvenim mesom i umjereni udio rizika za nekoliko prehrambenih obrazaca povezanih s dijabetesom tipa 2. U skladu s prethodnim studijama, znanstvenici nisu pronašli značajnu povezanost između unosa ne-hem željeza iz prehrane ili dodataka prehrani i rizika od dijabetesa tipa 2.

Studija je također otkrila da je veći unos hem željeza povezan s metaboličkim biomarkerima u krvi povezanim s dijabetesom tipa 2. Veći unos hem željeza povezan je s višim razinama biomarkera kao što su C-peptid, trigliceridi, C-reaktivni protein, leptin i markeri preopterećenja željezom, kao i s nižim razinama korisnih biomarkera poput HDL kolesterola i adiponektina.

Znanstvenici su također identificirali desetak krvnih metabolita - uključujući L-valin, L-lizin, mokraćnu kiselinu i nekoliko lipidnih metabolita - koji mogu igrati ulogu u vezi između unosa hem željeza i rizika od dijabetesa tipa 2. Ovi metaboliti su prethodno bili povezani s rizikom od dijabetesa tipa 2.

Smatra se, da ova studija naglašava važnost odabira zdrave prehrane u prevenciji dijabetesa. Smanjenje unosa hem željeza, posebno iz crvenog mesa, i usvajanje više biljne prehrane mogu biti učinkovite strategije za smanjenje rizika od dijabetesa.

Izvor:
Nature Metabolism