Veliki obroci nakon 17 sati mogu pridonijeti riziku od razvoja dijabetesa tipa 2

Večernji obroci mogu utjecati na metaboličko zdravlje, upozorava nedavno objavljena studija. Naime, konzumirati više od 45% dnevnog unosa kalorija nakon 17 sati, može pridonijeti višim razinama glukoze u krvi kod starijih osoba s predijabetesom ili ranim dijabetesom tipa 2, a loše regulirana razina glukoze u krvi može tijekom vremena pridonijeti razvoju dijabetesa tipa 2, većem kardiovaskularnom riziku i kroničnoj upali.
Stručnjaci sugeriraju da je zbog metaboličkih i hormonalnih čimbenika važno jesti najlakši obrok u danu kao večeru: manje ugljikohidrata, više zdravih masti i proteina i bez slastica. Jednako tako, dosljedan, kvalitetan san također može uvelike doprinijeti uravnoteženju apetita i metabolizma glukoze.
Nova studija sugerira da, bez obzira na nečiju tjelesnu težinu ili opći unos kalorija, doba dana kada se jede, može imati značajne posljedice na metabolizam glukoze.
Izvor:
Nutrition & Diabetes