Zamjena ugljikohidrata proteinima i mastima poboljšava profile lipoproteina kod dijabetesa tipa 2


Zamjena ugljikohidrata proteinima i mastima poboljšava profile lipoproteina kod dijabetesa tipa 2

Nove studije pokazuju da dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata i većim udjelom bjelančevina i masti smanjuje masnoću u jetri i poboljšava profile gustoće lipoproteina u plazmi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 tijekom šest tjedana, neovisno o gubitku tjelesne težine.

Usvajanje zdravijeg stila života ključno je u upravljanju dijabetesom tipa 2, s gubitkom tjelesne težine koji se često naglašava. Tradicionalne prehrambene preporuke usmjerene su na dijete s niskim udjelom masti i visokim udjelom ugljikohidrata, ali novi dokazi sugeriraju da smanjenje unosa ugljikohidrata može poboljšati kontrolu glikemije i dijabetičku dislipidemiju.

Ograničenje unosa ugljikohidrata može normalizirati triacilglicerol (TAG) i kolesterol lipoproteina visoke gustoće (HDL), ali ima različite učinke na kolesterol lipoproteina niske gustoće (LDL). Također može smanjiti steatotičnu bolest jetre povezanu s metaboličkom disfunkcijom (MASLD).

Izvor:
The American Journal of Clinical Nutrition