Žene s teškom endometriozom imaju 10 puta veću vjerojatnost da će dobiti rak jajnika


Žene s teškom endometriozom imaju 10 puta veću vjerojatnost da će dobiti rak jajnika

Rezultati nove studije pokazali su da žene s teškom endometriozom imaju deset puta veću vjerojatnost dobiti rak jajnika, u usporedbi sa ženama koje nemaju tu bolest.

Prethodne studije pokazale su uzročnu vezu između endometrioze i raka jajnika. No korištenjem baze podataka o stanovništvu Utaha znanstvenici su po prvi put mogli analizirati stope incidencije različitih tipova endometrioze i podtipova raka jajnika.

Prema mišljenju znanstvenika, ovo su vrlo važni rezultati obzirom da će utjecati na kliničku skrb osoba s teškom endometriozom, budući da bi one imale koristi od savjetovanja o riziku od raka jajnika i prevenciji istog. Ovo istraživanje će također dovesti do daljnjih istraživanja za bolje razumijevanje mehanizama putem kojih specifične vrste endometrioze uzrokuju različite vrste raka jajnika.

Kao preventivna mjera, za žene s endometriozom, mogu poslužiti operacije uključujući histerektomiju i uklanjanje jajnika. No, ovo su invazivni postupci, te su prema mišljenju znanstvenika potrebna dodatna istraživanja kako bi se znalo jesu li to prave mjere.

Endometrioza je bolest u kojoj tkivo koje oblaže maternicu raste negdje drugdje u zdjeličnoj šupljini, stvarajući lezije na jajnicima, jajovodima ili iza maternice. Procjenjuje se da 11% žena ima ovo stanje koje često dovodi do kronične boli i neplodnosti.

Izvor:
JAMA